saltbränt

SALTBRÄNT

Ny saltbränning 4 november 2017

I samband med Morups Ljusfest

VÄLKOMNA!

 

Nya bilder kommer såsmåningom...Nu är det full fart. Saltbränning 22 april. Mycket lyckad! Kom på konstrundan 25-28 maj och se resultatet. Ny bränning 12 maj med elever från Löftadalens folkhögskola.

Bilder från saltbränning 5 nov 2016. Ljusfest och riktigt busväder, men bra drag i ugnen hela kvällen. Nu får ugnen ta vinterlov, nästa bränning i april/maj innan konstrundan.

Ny saltbränning 5 november! Och samtidigt ljusfest i hela Morup!

Varmt välkommen!

Några bilder från senaste saltbränningen 18 augusti. Mycket nya koppar, men även fat skålar och smörburkar. Detta var 16 gången vi brände ugnen, så snart.....vet jag hur den fungerar!

SALTBRÄNNING

18 AUGUSTI 2016.

ugnen är laddad,

 

Välkommen att se hur det går till. Öppet hela dagen och halva natten.

Lera görs iordning i en lerkvarn, all lera som inte blivit bränd återanvänds och blandas om. Till saltugnen blir det finast om man blandar flera olika sorters leror.

Saltugnen i action! Det är glödande varmt i hela ugnen!

Nya burkar och kannor och fat.

Kakel eller egentligen klinker som bara blir så vackra utan någon färg..helt naturella med bara askan från veden, saltet och eldens lågor. Och en liten frökapsel smög sej in och ville bli fotograferad!

Saltbränning.

Att saltbränna betyder att man tillför vanligt koksalt i ugnen vid ca 1250-1300 grader. Saltets natrium förenar sej med lerans kvarts och bildar en glasyr. Gamla höganäskrukor är saltbrända, det blir ett väldigt starkt och tåligt material.

 

Glasyren kännetecknas av att den blir lite porig som ”apelsinskal” detta kan bli mer eller mindre och krukorna får också en ”skuggsida” där eldens lågor inte har nått fram lika starkt.

 

Min ugn är en sk ”bourrybox-ugn” man eldar med meterlång ved, elden flammar runt i ugnen och tar sedan vägen ut genom den 5 meter höga skorstenen. Med bra ved tar det ca 15 timmar att elda upp den i rätt temperatur.